Direct contact? Bel 085 - 4018444 of mail naar informatie@meritmedia.nl

U bent hier

Meerdere beeldschermen aansturen? Dit zijn de mogelijkheden!

Vaak krijgen wij tijdens een kennismakingsgesprek de vraag “Is het mogelijk om meerdere schermen aan te sluiten op één narrowcastingspeler?”. In deze blog geven we antwoord op deze vraag.

Om een narrowcasting-uitzending te vertonen op een beeldscherm heb je uiteraard hardware nodig. Al jarenlang gebruiken wij hier onze eigen hardware voor die wij ook wel de TINS narrowcasting-speler noemen. Bij de ontwikkeling van de hard- en software hebben wij rekening gehouden met het doel van het product. Het is dan ook een bewuste keuze omdat de speler een industriële PC betreft, speciaal ontwikkeld voor professioneel 24/7 gebruik. De componenten zijn volledig Solid State, er zijn dus geen bewegende onderdelen zoals ventilatoren, waardoor hij weinig slijtage kent en het defecte risico erg klein is. Daarnaast is hij robuust, stevig, maar ook erg klein waardoor hij weinig ruimte in beslag neemt.
De speler is uitgevoerd met diverse poorten die zeer eenvoudig te koppelen zijn aan ieder type beeldscherm, dit gebeurt doorgaans met een HDMI-, DVI- of VGA-kabel. Door de slimme techniek in de speler wordt het beeldformaat automatisch geschaald naar de hoogste resolutie die het beeldscherm aan kan, zo ben je er van verzekerd dat de uitzending zo goed mogelijk in beeld komt.

Wanneer je de wens hebt om meerdere beeldschermen binnen jouw organisatie te voorzien van narrowcasting dan heb je in de basis voor ieder beeldscherm een eigen narrowcasting-speler nodig. Zijn dit een paar beeldschermen dan is dit een prima oplossing.
Is het aantal beeldschermen binnen jouw organisatie groter? En is het geen probleem dat de uitzending op alle beeldschermen exact hetzelfde is? Dan kan het koppelen van meerdere beeldschermen aan één narrowcasting-speler, vanuit kostenoogpunt, een zeer interessante optie zijn. Het koppelen van meerdere beeldschermen kan namelijk op verschillende manieren. Welke mogelijkheid geschikt is heeft uiteindelijk te maken met de specifieke situatie. Met name de afstand tussen de narrowcasting-speler en de diverse beeldschermen in het gebouw is bepalend. Voor korte afstanden wordt er vaak gebruik gemaakt van een video-splitter. Bij langere afstanden is dit vaak een video-distributieset via UTP-bekabeling. De verschillen tussen beide oplossingen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Videosplitter
Heb je meerdere beeldschermen in dezelfde ruimte of in meerdere ruimtes aangrenzend aan elkaar? Dan is het mogelijk om een videosplitter te gebruiken. Een videosplitter is een klein verdeelstation welke je direct koppelt aan de HDMI, DVI of VGA poort van de narrowcasting-speler. Het videosignaal wordt op deze manier naar het verdeelstation gestuurd, die op zijn beurt het videosignaal splitst en verdeelt over diverse uitgangen van het verdeelstation. Aan deze uitgangen worden vervolgens kabels verbonden die direct gekoppeld zijn aan de verschillende beeldschermen. De maximaal te overbruggen afstand van het verdeelstation naar het beeldscherm toe is 20 meter. Wanneer de afstand langer is dan treedt er kwaliteitsverlies op of het signaal komt niet aan bij het beeldscherm. Is de te overbruggen afstand langer dan ongeveer zo'n 20 meter? Geen probleem, ook hier is een oplossing voor, in deze situatie is het mogelijk om te kiezen voor een video-distributieset.

Video-distributieset
De naam geeft het eigenlijk al aan, het distribueren oftewel het verspreiden van een videosignaal, in dit specifieke geval over een netwerkkabel. Omdat het videosignaal verstuurd wordt in de vorm van een datasignaal is het mogelijk om grotere afstanden (tot 100 meter) te overbruggen. Bij het gebruik van een video-distributieset wordt de speler gekoppeld aan verdeelstation, ook wel “video-transmitter” genoemd. Deze transmitter zet het videosignaal om in een datasignaal. Het datasignaal wordt door de transmitter via UTP-kabels (CAT 5E of hoger) verstuurd naar de verschillende beeldschermen. Eenmaal aangekomen bij een beeldscherm wordt het signaal omgezet door een ontvanger, ook wel “video-receiver” genoemd. Deze receiver zet het datasignaal terug om in een bruikbaar videosignaal dat vervolgens via een HDMI, DVI of VGA kabel gekoppeld kan worden aan het beeldscherm. Wanneer er in de patchkast vrij beschikbare poorten aanwezig zijn dan is het prima mogelijk om deze in te zetten voor videodistributie. Door gebruik te maken van de bestaande infrastructuur bespaart je aanzienlijk in de kosten en je hebt minder werk tijdens het realiseren van een dergelijke oplossing.

Er zijn dus voldoende mogelijkheden om meerdere schermen aan te sturen met één narrowcasting-speler. Ben je benieuwd welke oplossing het beste past bij jou wensen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies op maat.

Deel deze pagina
Laatst gewijzigd: 
13 juni 2023
Contact

Merit Media
Breda International Airport
Bredasebaan 10
4744 RZ Bosschenhoofd

informatie@meritmedia.nl
085-4018444

Privacyverklaring