
Wanneer je je oriënteert op het gebied van narrowcasting komt automatisch de vraag hoe ga ik de narrowcastingspeler verbinden met het netwerk. Internet is immers een essentieel onderdeel, zonder internetverbinding zijn er geen updates op je scherm mogelijk! In dit blog bespreken we de verschillende mogelijkheden en de aandachtspunten die belangrijk zijn voor jouw overweging.
Bekabeld of Wifi?
In feite zijn de mogelijkheden om jouw narrowcastingspeler te verbinden met het internet te verdelen in twee soorten; een bekabelde verbinding waarbij de narrowcastingspeler direct via een UTP kabel verbonden wordt met het netwerk óf het wifi-signaal binnen jouw organisatie.
Verbinding maken
Wanneer je een narrowcastingspeler installeert wil je deze natuurlijk ook aan het internet verbinden. Een bekabelde verbinding is meestal makkelijk te installeren. Het is een kwestie van de UTP kabel in de LAN poort van de narrowcastingspeler steken en de verbinding komt automatisch tot stand.
Bij een wifi-verbinding ligt dit net iets anders, deze moet je altijd eerst configureren aan de hand van SSID-gegevens (naam en wachtwoord) van het wifi-netwerk. Het instellen van de juiste SSID-gegevens moet altijd manueel gebeuren (via de interface van het systeem of met een muis en toetsenbord) op de narrowcastingspeler zelf. Wijzigen de SSID-instellingen van het wifi-netwerk? Houd er dan rekening mee dat de narrowcastingspeler opnieuw en handmatig geconfigureerd dient te worden.
Stabiliteit
Bij een bekabelde internetverbinding ben je eigenlijk altijd gegarandeerd van een stabiele verbinding. Bij een wifi-netwerk ligt dit net even anders, de sterkte van het wifi-signaal is hier in een bepalende factor. De signaalsterkte wordt vaak bepaald door het modem en de afstand tussen het modem en de narrowcastingspeler. Hoe groter de afstand, hoe zwakker en instabieler het signaal wordt. Denk bijvoorbeeld aan je eigen achtertuin of zolder, hoe sterk is het wifi-signaal daar eigenlijk? Je begrijpt het al, dit gaat natuurlijk ook op voor het wifi-signaal binnen jouw organisatie.
Snelheid
Een draadloos signaal is, gezien de techniek die gebruikt wordt, bijna altijd een stuk minder snel dan een bekabeld signaal. Waar je bij een bekabelde verbinding bijna geen snelheidsverlies ervaart leert de ervaring dat dit bij een wifi-signaal zomaar de helft kan zijn.
Flexibiliteit
Een wifi-signaal heeft als voordeel dat je een stuk flexibeler bent. Op sommige plekken kan je technisch gezien niet altijd komen met een bekabelde verbinding. Een wifi-signaal daarentegen heeft hier geen last van.
Wil je een bekabelde verbinding op een plaats waar het eigenlijk niet mogelijk is? Wees gerust, er zijn vandaag de dag handige oplossingen op de markt voor dit probleem. Denk bijvoorbeeld aan een ethernet over power adapter, waarbij het elektriciteitsnetwerk gebruikt wordt voor het transporteren van data. Let wel, dit resulteert altijd in snelheidsverlies wanneer je dit afzet tegen een directe bekabelde verbinding van A naar B.
Ons advies
Na het lezen de voors en tegens zal het je niet verbazen dat wij adviseren om voor een bekabelde internetverbinding te kiezen. Bekabeld verbindingen hebben eigenlijk alleen maar voordelen, of het nu gaat om installatie, stabiliteit of bedrijfszekerheid. Het is dan ook niet voor niets dat wij onze systemen enkel uitvoeren met een LAN poort. Bekabeld verbinden klinkt misschien een beetje ouderwets in vergelijking met wifi, maar hopelijk ben je overtuigd dat een "old school" kabel echt de beste keuze is!
Heb je meer advies nodig over narrowcasting of de randvoorwaarden die nodig zijn? Dan vrijblijvend contact met ons op en we vertellen je graag meer!