Direct contact? Bel 085 - 4018444 of mail naar informatie@meritmedia.nl

U bent hier

Wat is 4K of UHD?

Auteur: 
Leslie Stubbs

In het dagelijkse contact met de klant merken wij regelmatig dat er verwarring bestaat tussen de verschillende hedendaagse videostandaarden.

Niet zo gek natuurlijk, de ontwikkelingen volgen zich namelijk in razendsnel tempo op!

Daarnaast ben je niet elke dag bezig met het aanschaffen van nieuwe schermen/monitoren, waardoor bepaalde termen je waarschijnlijk niet meteen als muziek in de oren klinken. Hieronder zullen we de belangrijkste en meest voorkomende videostandaarden bespreken.

HD

HD staat voor High Definition en is vandaag de dag dé nieuwe standaard wanneer we over schermen/ monitoren praten. De meeste consumenten maken thuis inmiddels al gebruik van een TV met HD functie, simpelweg omdat je tegenwoordig bijna niets anders kan aanschaffen in de winkel. HD heeft alles te maken met een verbeterde beeldkwaliteit en zorgt door het grote aantal beeldlijnen voor een aanzienlijk scherper beeld ten opzichte van oude standaarden als SD en LD. Daarnaast zorgt HD ook voor een snellere beeldverversing, waardoor een fragment in HD ongeveer vijf keer scherper is dan het beeld dat niet in HD kwaliteit is. Er zijn simpelweg veel meer beeldpunten (pixels) in te vullen dan bij schermen/monitoren zonder een HD functie.

Zoals hierboven uitgelegd, zegt HD dus iets over de beeldresolutie. Binnen de HD technologie worden twee resoluties vaak door elkaar genoemd:
- HD Ready(1280x720)
- Full HD (1920x1080)
De meest gangbare resolutie die wordt gebruikt bij HD video is 1280x720 pixels, ook wel HD Ready genoemd. Op het moment van schrijven is 1920x1080 de hoogst ondersteunende resolutie op de meest gangbare HD monitoren. Het verschil zit hem dus in de maximale resolutie, wat logischerwijs een nóg scherper beeld oplevert. Beiden typen monitoren beschikken over aansluitingen die perfect communiceren met onze narrowcasting-speler.

Narrowcasting en Ultra HD

UHD/4K
Het laatste jaar zien we een verschuiving plaatsvinden van HD naar schermen/monitoren met nóg hogere resoluties, namelijk UHD/4K.
Om te beginnen is het handig om te weten dat de termen UHD en 4K vaak door elkaar gebruikt worden. De ene fabrikant gebruikt 4K en de ander UHD (Ultra HD). Bij beiden wordt een beeldkwaliteit bedoeld met een resolutie van 3840x2160 pixels. Je zou dus kunnen zeggen dat deze resolutie "dubbel” zo goed is als een scherm/ monitor met een Full HD resolutie. De beeldkwaliteit is echter niet twee, maar vier keer zo goed. Dat komt omdat er twee keer zo veel pixels in de lengte en twee keer zo veel pixels in de breedte op het beeld zitten (dit zijn ruim 8 miljoen pixels!). Dit wordt dan ook bedoeld met de term 4K; vier keer scherper dan Full HD. Gezien de resolutie bestaan er dus geen 4K (4.000 pixels in de breedte) TV's of monitoren, maar dit zijn UHD-schermen!

Resolutie HD en UHD

8K
Om het geheel te overtreffen zijn fabrikanten tegenwoordig al bezig met de ontwikkeling van 8K schermen/monitoren. Dat wil zeggen 7680x4320 pixels. Deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen en er wordt gezegd dat dergelijke schermen/monitoren pas vanaf 2020 de consumentenmarkt zullen gaan betreden.

Waar moet je rekening mee houden?
Belangrijk om je te realiseren is dat de content die je wilt uitzenden van gelijkwaardige kwaliteit moet zijn als het scherm/ monitor anders heeft het natuurlijk weinig nut. Bijna alle content is 
tegenwoordig wel van HD kwaliteit (minimaal 1280x720). Een scherm met HD kwaliteit volstaat dus perfect en dit zal de komende jaren nog zeker de standaard zijn. Wel zijn er bepaalde streamings-diensten, zoals bijvoorbeeld Netflix bezig met het uitrollen van 4K content. De reguliere televisiezenders zijn overigens nog niet zover…..

Gratis Narrowcasting Check

Wanneer de schermen/monitoren ingezet gaan worden voor narrowcasting is het wel aan te raden altijd gebruik te maken van professionele narrowcasting monitoren en liever geen "gewone" consumenten televisies. Waarom? Lees dan dit blog eens.

Deel deze pagina
Contact

Merit Media
Lage Mosten, 49
4822 NK Breda

informatie@meritmedia.nl
085-4018444

Privacyverklaring