Direct contact? Bel 085 - 4018444 of mail naar informatie@meritmedia.nl

U bent hier

Het laatste nieuws in de uitzending, hoe werkt dat eigenlijk?

Vaak krijgen we de vraag of het mogelijk is, om naast eigen berichten, nieuws-, weer- en verkeersinformatie te tonen in de uitzending. Het antwoord op deze vraag is JA!
De afgelopen 15 jaar hebben we een groot aanbod van verschillende nieuwsbronnen verzameld die jouw uitzending kunnen voorzien van actuele nieuwsitems. We hebben inmiddels voor praktisch iedere doelgroep een interessante nieuwsbron in onze bibliotheek beschikbaar.
Om er voor te zorgen dat het laatste nieuws van onze mediapartners automatisch te zien is in de narrowcasting-uitzending gebruiken we verschillende technieken. De meeste mediapartners stellen hun data beschikbaar via een zogenaamde RSS-feed. Maar wat is een RSS-feed eigenlijk? Hoe werkt het? Mag je RSS-feeds rechtenvrij gebruiken? Op deze vragen geven we graag antwoord.

RSS of terwijl Really Simple Syndication is een techniek die eigenlijk al sinds de begintijd van het internet bestaat. Een RSS-feed is in feite een samenvatting van alle nieuwsitems die op een website staan welke automatisch wordt gegenereerd en gepubliceerd als platte tekst. Wanneer er een nieuw bericht op een website wordt gepubliceerd wordt deze automatisch toegevoegd aan de RSS-feed.
Door een slimme techniek kan de informatie uit een RSS-feed ingelezen worden en doorvertaald worden naar een geanimeerde template in de narrowcasting-uitzending. Dit klinkt simpel en eenvoudig, maar helaas zijn heel veel RSS-feeds niet geschikt voor narrowcasting. De belangrijkste criteria waar een RSS-feed aan moet voldoen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Auteursrecht
Allereerst is het van belang dat je toestemming krijgt van de auteur. In bijna alle gevallen is de inhoud van een RSS-feed namelijk auteursrechtelijk beschermd. Zonder toestemming mag een RSS-feed niet gebruikt worden. Toestemming vragen aan de auteur is daarom vereist, tenzij de auteur nadrukkelijk vermeld heeft dat de RSS-feed rechtenvrij gebruikt mag worden.

Inhoud
Net zoals bij alle berichten die je zelf plaatst in jouw uitzending moet de boodschap direct helder zijn. De inhoud van de RSS-feed moet kort en krachtig zijn, een duidelijk begin en eind hebben en bij voorkeur voorzien zijn van een duidelijk afbeelding.

Actualiteitsgehalte
Een goede RSS-feed wordt dagelijks voorzien van updates, oud nieuws is immers geen nieuws! Actueel nieuws zorgt er voor dat de kijker geboeid blijft. De RSS-feed moet dus altijd relevante informatie bieden en een continue stroom van nieuwe informatie aanbieden.

Structuur
Om de continuïteit te waarborgen is het van belang dat de structuur van de RSS-feed altijd op exact dezelfde manier is opgebouwd. Deze feeds worden namelijk automatisch ingelezen. Wanneer de structuur continu verandert is het onmogelijk om de juiste informatie automatisch te vertonen.

Zoals je ziet komt er heel wat bij kijken voor een feed het predikaat “narrowcasting geschikt” krijgt. Als narrowcasting-specialist stellen wij kwaliteit altijd boven kwantiteit. Om er zeker van te zijn dat de nieuwsbronnen die we beschikbaar stellen voldoen aan de norm testen wij deze altijd uitvoerig voor deze beschikbaar worden gesteld. Daarnaast vragen wij in alle gevallen formeel toestemming aan de auteur.

Benieuwd welke nieuwsbronnen er beschikbaar zijn en wat de mogelijkheden voor uw organisatie zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Deel deze pagina
Tags: 
Laatst gewijzigd: 
13 juni 2023
Contact

Merit Media
Breda International Airport
Bredasebaan 10
4744 RZ Bosschenhoofd

informatie@meritmedia.nl
085-4018444

Privacyverklaring