Direct contact? Bel 085 - 4018444 of mail naar informatie@meritmedia.nl

U bent hier

Wat kost narrowcasting? Deel 1: Beeldschermen

Wanneer je overweegt om narrowcasting toe te voegen aan de communicatiemix binnen jouw organisatie dan rijst al snel de vraag: wat kost dat eigenlijk? Je wilt natuurlijk een duidelijk beeld hebben van de investering die je doet versus wat het je gaat opleveren! Het eerlijke antwoord op deze vraag is: dat dit geheel afhankelijk is van jouw wensen en specifieke situatie.

Nu hoor ik je denken “dit antwoord had ik zelf ook wel kunnen bedenken”. Om toch een concreter beeld te krijgen over de verschillende mogelijkheden en de bijbehorende investeringen zoomen we in deze blogserie in op de specifieke onderdelen die nodig zijn om jouw narrowcasting project te laten slagen. In deze blog vertellen alles wat je moet weten over: beeldschermen.

Zonder beeldscherm geen narrowcasting! Het beeldscherm is immers de boodschapper van jouw narrowcasting bericht! Beeldschermen zijn er in alle maten, vormen en voor verschillende toepassingen. Vooral dat laatste, de toepassing, is erg belangrijk om rekening mee te houden wanneer je een beeldscherm gaat kopen.

Professionele monitor vs consumenten tv.
We krijgen de vraag heel vaak: 'kan ik gewoon een tv gebruiken?'. Ons standaard antwoord/advies is: "nee!".
Maar waarom dan niet? Een consumenten-tv is simpelweg goedkoper en bevat meer opties. Wellicht een goed argument met het oog op de kosten, toch moet je beslist geen tv willen gebruiken voor uw nieuwe narrowcastingsysteem. Consumenten tv’s zijn simpelweg gemaakt voor een andere toepassing.

Een narrowcasting systeem staat in de regel langdurig aan, 12 uur per dag of langer en dat jaar in jaar uit is geen uitzondering! Professionele monitoren zijn specifiek ontwikkeld om deze zware inspanning te leveren. De LCD/LED panels van professionele monitoren hebben vaak een levensverwachting die ruimschoots over de 50.000 (!) branduren heen gaat.

Dit in tegenstelling tot een consumenten tv. Uit onderzoek blijkt namelijk dat tv’s binnen de prijsrange €300 - €499 (gebruiksduur lijst Techniek Nederland) gemiddeld na 4 jaar zijn afgeschreven en aan vervanging toe zijn bij normaal gebruik (3 uur en 1 minuut per dag, SKO Jaarrapport 2022).

Overbodige functies
Bovendien zijn tal van functionaliteiten die je vandaag de dag terugvindt in een consumenten tv totaal overbodig in een professionele omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de enorme hoeveelheid app’s (Netflix, Youtube, Amazon) die standaard geïnstalleerd zijn. Deze ga je binnen een professionele omgeving waarschijnlijk nooit gebruiken!

Addertje onder het gras?
Je hoopt natuurlijk nooit dat het je overkomt, maar als een consumenten tv die je gebruikt in een zakelijke omgeving door storing of kortsluiting een brand veroorzaakt, kan het zijn dat de inventaris/bedrijfsverzekering op haar beurt de schade niet dekt! Er is in deze situatie namelijk gebruik gemaakt van oneigenlijke apparaten welke niet bestemd zijn voor een industriële of professionele omgeving. Dit kan dus een vervelend addertje onder het gras zijn

Wat kost een professionele monitor?
Om maar meteen te beginnen met het goede nieuws, de afgelopen jaren zijn de prijzen van professionele monitoren enorm gedaald. Ze zijn vandaag de dag zelfs concurrerend met de televisies op de consumentenmarkt.

Wanneer we naar een gangbaar formaat monitor kijken van circa 50 inch dan variëren de nettoprijzen tussen de € 650 (*) voor een instapmodel tot en met €2500 (*) voor high end model.

Zoals je ziet lopen de prijzen behoorlijk uiteen, dit heeft alles te maken met de opties en functionaliteiten. Om je een idee te geven hebben we de grootste “prijsbepalers” voor je op een rijtje gezet.

  • Beeldformaat

De meest bepalende factor voor de prijs betreft het beeldformaat. Binnen de professionele markt zijn formaten tussen de 32” en 98” het meest gangbaar. De grootte van de monitor worden bepaald door de omvang van een ruimte (kijkafstand) en hoe snel een scherm de aandacht moet trekken (attentiewaarde). In de regel geldt de stelregel: hoe groter het formaat, des te hoger de prijs.

  • Branduren

Ondanks het feit dat alle professionele monitoren langdurig aan kunnen staan zijn er toch nog wat verschillen in het aantal branduren. De meeste professionele monitoren zijn gebouwd om 18/7 aan te staan. Mocht dit niet genoeg zijn, dan zijn er zelfs modellen die gebouwd zijn om 24/7 te kunnen presteren.

  • Kijkhoek

De kijkhoek van een monitor bepaalt mede het bereik. In sommige gevallen, wanneer je dicht bij het scherm staat of wanneer je het scherm alleen recht voor je kunt zien is de kijkhoek niet bepalend. Dit wordt anders wanneer de ruimte en de kijkafstand groter worden. In deze specifieke situaties is het belangrijk om goed te letten op de kijkhoek.

  • Helderheid van een monitor

Heb je een monitor nodig voor in een etalage? Dan heb je waarschijnlijk een monitor nodig met een hogere helderheid. Beeldschermen met een hogere helderheid zijn in de regel duurder. Wil je weten waarom dit zo is? Lees dan de blog: voor alle helderheid de verschillen.

  • Touchscreen of passieve monitor

Monitoren die ingezet worden voor interactieve doeleinden zijn (bijna) altijd voorzien van een touch layer. Deze extra touch functionaliteit maakt het scherm duurder in aanschaf. Er zijn diverse technieken die toch mogelijk maken, de twee meest gebruikte zijn capacitief en optisch.
Capacitieve schermen zijn nauwkeurig en bovendien geschikt voor multi-touch handelingen. Optisch werkt op basis van infraroodstralen, is iets minder nauwkeurig maar wel goedkoper.

Advies
Twijfel je over de aanschaf van een specifiek model? Laat je dan adviseren door een specialist of neem direct contact op met fabrikant! Een goed advies betaalt zich altijd terug in een mooie oplossing die passend bij jouw wensen en situatie.

Wil je, na het lezen van deze blog, meer weten over het TINS narrowcastingsysteem of beeldschermen die wij leveren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

(*) Prijzen benoemd in deze blog zijn indicatief en waren actueel bij publicatie van deze blog: november 2023.

Deel deze pagina
Laatst gewijzigd: 
30 november 2023
Contact

Merit Media
Breda International Airport
Bredasebaan 10
4744 RZ Bosschenhoofd

informatie@meritmedia.nl
085-4018444

Privacyverklaring