Direct contact? Bel 085 - 4018444 of mail naar informatie@meritmedia.nl

U bent hier

Voor alle helderheid, de verschillen tussen beeldschermen voor binnen en buiten.

Je herkent het vast wel, je zit lekker naar Netflix te kijken op een zonnige dag. Opeens gooit de laagstaande zon roet in het eten, de zon schijnt vol op de tv en je ziet niets meer van je favoriete serie. Dit alles heeft te maken met de helderheid van je tv, vaak is deze niet krachtig genoeg om de zon de baas te zijn.

Wanneer je besluit om te starten met narrowcasting wil je natuurlijk maar één ding en dat is dat jouw boodschap zo goed mogelijk in beeld komt. De (maximale) helderheid van het beeldscherm is een bepalende factor voor het wel of niet slagen van deze doelstelling. In een eerder artikel hebben we uitgelegd wat het verschil is tussen een professionele monitor en een normale televisie. Eén van de belangrijkste pluspunten die een professionele monitor biedt ten opzichte van een normale televisie is de hogere mate van helderheid. De mate van helderheid wordt uitgedrukt in “nits waarde” hoe hoger deze waarde is, hoe helderder de uitzending op het scherm. Deze waarden lopen per type scherm behoorlijk uiteen, variërend van 350 tot wel 10000 nits.

Er is grofweg een onderscheid te maken tussen beeldschermen die wat betreft helderheid geschikt zijn voor binnen en beeldschermen die geschikt zijn naar buiten gericht. Deze laatste categorie wordt ook wel “high brightness” genoemd, zoals de naam al suggereert, hebben deze beeldschermen een extra hoge helderheid en zijn speciaal ontwikkeld voor omgevingen waar veel direct zonlicht aanwezig is. Te denken valt aan beeldschermen in etalages, reclamezuilen die langs de weg staan of beeldschermen bij de entree van een gebouw. De meeste high brightness beeldschermen zijn daarnaast vaak uitgerust met andere handige snufjes, zoals een “ambiant sensor”. Deze sensor zorgt er voor dat de helderheid van het scherm automatisch wordt aangepast naar gelang de sterkte van het zonlicht. Bijkomend voordeel is dat deze techniek energiebesparend werkt. Of wat denken van een speciale sunglass-layer, die er voor zorgt dat het beeld haarscherp is, zelfs wanneer je de uitzending bekijkt door een gepolaiseerde zonnebril.

Wanneer je een scherm plaatst in een ruimte waar geen direct zonlicht aanwezig is kan de helderheid nog steeds een bepalende factor spelen. Ruimtes met een glazen pui of waar bijvoorbeeld lichtkoepels zijn geplaatst voor extra daglicht zorgen vaak voor veel indirect zonlicht. Ook voor deze ruimtes is het van belang dat het scherm de juiste helderheid kan bieden.

Benieuwd welk type scherm past binnen jouw omgeving? Neem dan contact op voor een advies op maat.

Deel deze pagina
Laatst gewijzigd: 
13 juni 2023
Contact

Merit Media
Breda International Airport
Bredasebaan 10
4744 RZ Bosschenhoofd

informatie@meritmedia.nl
085-4018444

Privacyverklaring